Blogi


2016 mäti-istutus

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 2.4.2016 klo 10.40

Jälleen kerran tehtiin vuotuinen mäti-istutus Karinkoskeen. Yksi litra taimenen mätiä rasioissa odottaa kuoriutumistaan vastikään kunnostettuun koskeen. 

Etelä-Konneveden kansallispuiston koillinen kulmaus alkaa suoraan Karinkosken alaosasta ja siten puhtaine muikku-vesineen mahdollistaa taimenille mitä parhaimmat kasvuvedet. Rautalammin Perhokalastajilla on vahva usko että, näistä pikkutaimenista tulee ajansaatossa niitä Etelä-Konneveden kansallispuiston villejä järvitaimenia, joita tavataan useammin, kuin nykyisellään uiskentelevia uhanalaisia lajitovereitaan. Toivon mukaan kansallispuisto mahdollistaa myös taimenelle osaltaan paremman ympäristön kasvaa ja selviytyä sukukypsiksi yksilöiksi. 

Kansallispuiston vaakunassa komeilee kalasääski. Komea sekin, mutta ehkäpä vielä komeampi olisi ollut legendaarinen Rautalammin reitin taimen!

(Catch) and release

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 7.11.2015 klo 1.50   [ 9.11.2015 klo 10.41 päivitetty ]

Viikko Karinkosken kunnostuksen jälkeen laskettiin koskeen 10 000 järvitaimenen nollikkaita. Myös Konnekoskeen vapautettiin 5000 poikasta.

Kalat saatiin Savon taimenelta (http://www.savontaimen.fi/) ja istutus toteutettiin yhteistyössä Rautalammin perhokalastajien ja Savon Taimenen kesken.

Kalojen pakkaus
Kalat pakattiin tankkiauton kyytiin.

Kalojen vapautus 
Kalojen vapautus  
 
Kalojen vapautus 
..ja vapautettiin Karinkoskeen.

Kalojen vapautus
Taustalla näkyy kunnostettua koskea.

Kalojen vapautus Konnekoskeen
Myös Konnekoski ja pikkusaaren sivu-uoma sai osansa.

Poikastuotantoalueiden kunnostusta

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 28.10.2015 klo 12.33

Karinkosken kunnostukset jatkuivat. 

Aiemmin tehtyjen soraikkojen alapuolelle kunnostettiin poikastuotantoalueita, jotta tulevaisuuden mäti-istutuksista sekä luonnonkuduista kuoriutuneet poikaset löytäisivät piilopaikkoja ja siten selviytyisivät paremmin ensimmäisistä elinvuosistaan. Ehkäpä kunnostuksen myötä myös suuremmat taimenet löytävät monimuotoisemmasta koskesta paremmin suojaa ja ottavat virran paremmin omakseen.

Koskea ennen kunnostusta

Jälkimmäinen kivikasa odottaa vuoroaan.

Tältä koski näytti toimenpiteiden jälkeen.

Mäti-istutus Myhinkoskella

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 19.3.2015 klo 14.11

Perjantaina 13.3.2015 istutimme kuusi rasiallista taimenen mätiä Rautalammille Myhinkoskeen.

Mäti-istutus


Myhinkoski
Karinkosken sähkökoekalastus 19.9.2014

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 19.9.2014 klo 7.37

Rautalammin Karinkoskeen on istutettu neljän vuoden ajan taimenen mätiä. Olikin jo korkea aika tutkia tarkemmin, että onko mäti-istutuksilla ollut mitään vaikutusta Karinkosken taimenkantaan.

Sähkökoekalastus tehtiin Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimesta syyskuisena aamupäivänä.
Jokunen taimen koskesta löytyi. Valitettavasti pienempi taimen oli hukassa, eli esim. "nollikkaita" ei ollut lainkaan. Sen sijaan koskessa majailleet taimenet olivat isompia ja eväleikattuja, todennäköisesti  joko Hankaveteen tai Konneveteen istutettuja. Muutama isompi taimen näkyi näiden lisäksi, mutta niitä ei saatu mitattavaksi asti. Mateita jäi saaliiksi yksi kappale.


Kovinkaan valoisalta Karinkosken tilanne ei näyttänyt taimenen poikastuotannon kannalta. Koski on nykyisellään melko karu (kalliopohja) ja taimenen poikaselle suojapaikat ovat harvassa. Kosken kunnostamiseen on siis edelleen aihetta. Mäti-istutukset puolestaan jäänevät ainakin hetkeksi tauolle, koska nykyinen kosken tila ei niille suosiollinen. Kunnostamisen myötä tämäkin tilanne mahdollisesti muuttuu.
Sorastustalkoot vol. 2

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 21.9.2013 klo 13.59

Karinkosken sorastus jatkui viimekesäisen urakan jäljiltä. Traktorin avustuksella saatiin sorat siirrettyä rantaan ja soraikko alakosken niskalla kasvoi useilla neliöillä.

Karinkosken soraikkoa
Alakosken niska alkaa pikkuhiljaa näyttää hyvälle.

Mäti-istutus 19.3.13

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 21.3.2013 klo 9.11   [ 21.3.2013 klo 9.45 päivitetty ]

Rautalammin Perhokalastajat kävivät istuttamassa yhden litran (n. 7500 kpl) taimenen mätiä Karinkoskeen kylmänä maaliskuun iltapäivänä. Tällä kertaa mäti-istutus keskitettiin kunnostetun kutusoraikon tuntumaan. Toivotaan, että mätirasiat tyhjenevät, ja koski täyttyy nuorista taimenen poikasista.

Mätiä hangella

Rasian täyttöä

Kutusoraikko & istutetut mätirasiat

Reissukuvia

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 5.10.2012 klo 9.58   [ 22.3.2013 klo 7.34 päivitetty ]

Vuoden 2011 reissu sijoittui käsivarteen Rommaenolle. Tässä muutama otos..


2012 käytiin Ruotsissa, Arjeplogin "erämaassa"..


Sorastustalkoot

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 16.9.2012 klo 5.19   [ 16.9.2012 klo 5.31 päivitetty ]

Lauantaina 15.9 pidettiin Karinkoskella talkoot, joissa tehtiin kutusorakkoa taimenille.

Muutaman tunnin tuloksena syntyi noin 12-15 neliön alue sorakkoa alakosken niskalle, jossa toivottavasti taimenpariskunnat viihtyvät syksyisin.


Niskan sorakko alkaa valmistua


Ja tältä se näyttää valmiina


Rapala-rahasto jakoi avustuksia

lähettänyt Rautalammin Perhokalastajat 10.6.2012 klo 6.23

"Yhteensä Rapala-rahasto myönsi lähes 20.000 euron arvosta avustuksia ja tuotelahjoituksia viidelletoista kohteelle eri puolilta Suomea. Avustusten määrät vaihtelivat 500 eurosta 4.000 euroon ja tuen saajien joukossa oli osakaskuntia, hoitoyhdistyksiä, kalastusseuroja, tutkijoita jne."

Rapala-rahasto jakoi avustuksia lähes 20000 euron arvosta

Rautalammin perhokalastajat saivat avustuksen Karinkosken poikastuotantoalueen kunnostukseen, ylläpitoon ja parantamisen. Avustuksen myötä Karinkosken poikastuotantoalueita tullaan kunnostamaan mm sorastuksilla ja rakentamalla poikasille suotuisia kivikoita. Toimenpiteillä pyritään parantamaan poikasten viihtyvyyttä koskessa sekä luomaan ennalta enemmän  lisääntymisaluita alueen villeille taimenille.

1-10 of 18